Дослідження

ОГЛЯД КЛІНІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ


ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ ДИТЯЧИХ АДАПТОВАНИХ СУМІШЕЙ НА ОСНОВІ НЕЗБИРАНОГО НОВОЗЕЛАНДСЬКОГО КОЗЯЧОГО МОЛОКА


Цей огляд містить основні відомості про клінічні дослідження із застосуванням дитячих адаптованих сумішей на основі новозеландського незбираного козячого молока. Беручи до уваги унікальні та корисні властивості козячого молока, які в деяких випадках перевершують властивості коров'ячого, представлені дані про наявність особливостей і переваг хімічного складу, харчових і так званих функціональних компонентів новозеландського козячого молока, можливості їх збереження в дитячих молочних сумішах. Наводяться результати основних зарубіжних досліджень адаптованих сумішей на основі новозеландського козячого молока, розглядається їх клінічна ефективність, можливість формування здорового травлення і нормального мікробіоценозу у дітей. Наведено основні результати застосування сумішей «НЕННІ» для харчування здорових дітей з метою корекції функціональних порушень шлунково-кишкового тракту (ШКТ), а також можливості проведення дієтотерапії у дітей з харчовою алергією.

Введение ...

Грудне вигодовування

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує проводити вигодовування немовлят виключно грудним молоком аж до 6-місячного віку і, по можливості, продовжувати грудне вигодовування в поєднанні з додатковим харчуванням (прикормом) до 2-річного віку. Але, попри виняткову важливість грудного вигодовування, існує ряд об'єктивних причин медичного або соціального характеру, коли вигодовування материнським молоком неможливе. У таких ситуаціях лікар-педіатр змушений переводити дитину на змішане або штучне вигодовування. І на перший план виходить завдання підбору повноцінної заміни грудного молока для збереження здоров'я дитини.

Замінники жіночого молока

Дитяча адаптована молочна суміш має бути максимально наближена до грудного молока і підтримувати оптимальне зростання та розвиток дитини, а також формувати у неї здорове травлення та нормальний мікробіоценоз кишечника. Безпека і ефективність застосування сучасних дитячих сумішей підтверджується відповідними клінічними дослідженнями. Оптимальний склад суміші до теперішнього часу не визначено, що є предметом постійної дискусії, тому якісний і кількісний склад нутрієнтів в дитячих сумішах різних виробників може варіюватися в певному діапазоні. Схожість вимог стандартів різних країн, що пред'являються до складу дитячих адаптованих молочних сумішей, диктує використання в них порівняно невеликої кількості компонентів. До рецептури стандартних сумішей входять, як правило, не більше 40 інгредієнтів. Однак технологія виробництва дитячих адаптованих молочних сумішей на різних заводах може принципово відрізнятися. Нутритивні і так звані функціональні харчові компоненти молока істотно впливають на зростання та розвиток дитини, тому технологічні процеси при виробництві сумішей повинні максимально зберігати весь спектр компонентів натурального незбираного молока. Більш того, саме функціональні компоненти молока, такі як казеїнові міцели, компоненти мембран жирових глобул молока, олігосахариди, мікроРНК, небілкові азотисті сполуки (в т. ч. глюкозамін, нуклеотиди, поліаміни, біологічно активні пептиди і ін.) можуть бути вирішальними у формуванні фундаменту фізичного і психічного здоров'я дитини.

Стр 4. Коза.png

Козяче молоко

В Нині частиною сучасного здорового харчування в багатьох розвинених країнах світу стало козяче молоко. Відзначено високі поживні якості козячого молока і його позитивний вплив на травлення. У 80-х роках минулого століття ВООЗ, як засновник Codex Alimentarius Commission, дозволила використовувати козяче молоко в якості сировини для виробництва дитячих молочних сумішей2. У 1988 році в Новій Зеландії було відкрито перший в світі завод з виробництва дитячих сухих адаптованих сумішей на основі незбираного козячого молока. У фундаментальному посібнику для лікарів «Дитяче харчування» під редакцією В. А. Тутельян та І.Я. Коняавтори вказали на те, що суміші на основі козячого молока викликають значний інтерес через відмінність білків козячого молока за фракційним складом, структурними, фізико-хімічними та імунологічними властивостями від білків коров'ячого молока. У 2012 році авторитетна Європейська організація з безпеки продуктів харчування (European Food Safety Authority, EFSA) на підставі фактичних даних багаторічних клінічних досліджень зробила висновок, що білки козячого молока можуть використовуватися як джерело протеїну при проведенні вигодовування новонароджених4.

 

Боровик Т.Е та ін. Досвід застосування дитячої адаптованої суміші на основі козячого молока в харчуванні здорових дітей першого півріччя життя // Питання сучасної педіатрії. – 2014. – No 13(2). – С. 44–54.

3Тутельян В.А. та Конь І.Я. Дитяче харчування: інструкція для лікарів. – 3-є вид. – М.: ТОВ «Видавництво «Медичне інформаційне агентство», 2013.– 744 с.

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the suitability of goat milk protein as a source of protein in infant formulae and in follow on formulae. EFSA J. – 2012. – No 10(3). – P. 2603. .


Виробництво сумішей в Новій Зеландії

Адаптовані суміші «НЕННІ» виробляються в Новій Зеландії зі свіжого незбираного козячого молока, отриманого в місцевих фермерських господарствах. Від процесу доїння до упаковки готової суміші проходить не більше 8 годин. Нове покоління обладнання на заводі «Дейрі Гоат Кооператив» (Dairy Goat Co-operative, Hamilton, New Zealand) дозволяє дбайливо переробляти сировину. Завдяки особливій технології сушіння молока без поділу його на окремі фракції в сумішах «НЕННІ» вдалося зберегти основні поживні і функціональні компоненти натурального козячого молока. Також в суміші додаються ряд вітамінів, мікро- та макроелементів, суміш рослинних масел, риб'ячий жир та інші компоненти, тим самим максимально наближаючи суміші за складом до грудного молока5. У разі використання у виробництві саме незбираного козячого молока, багатого джерела есенціальних речовин і функціональних харчових компонентів, з'являється можливість обійтися меншою кількістю додатково внесених компонентів, які губляться при використанні європейської технології виробництва молочних сумішей із окремих фракцій молока. Кількісний та якісний склад сумішей «НЕННІ» повністю відповідає як вітчизняним, так і міжнародним вимогам,що пред'являються до складу сучасних адаптованих замінників грудного молока.

Основні компоненти сумішей «НЕННІ»

БІЛКИ: Натуральне козяче молоко, як основа для виробництва сумішей «НЕННІ», має істотно нижчий рівень одного з найбільш алергенних молочних білків, альфа-S1-казеїну, в порівнянні з коров'ячим молоком. Це пояснюється генетичною особливістю породи кіз з Нової Зеландії6. Білок козячого молока є повноцінним і містить весь спектр незамінних і замінних амінокислот. У ньому шість з десяти незамінних амінокислот присутні в більш високих концентраціях у порівнянні з коров'ячим молоком7,8. Тому при адаптації сумішей «НЕННІ» відсутня необхідність додавання молочної сироватки, що збільшує в суміші кількість високоалергенного сироваткового білка - бета-лактоглобуліну5.

ЖИРИ: Технологія виробництва сумішей «НЕННІ» з незбираного козячого молока дозволяє зберегти в них молочний жир і уникнути необхідності додавання пальмової олії в якості джерела пальмітинової кислоти. Жир козячого молока має високу харчову та біологічну цінність і добре засвоюється незрілою травною системою дитини. Це обумовлено невеликим розміром жирових глобул козячого молока, вмістом середньоланцюгових жирних кислот, наявністю достатньої кількості пальмітату в «оптимальному» положенні sn-2. Завдяки жиру козячого молока суміш «НЕННІ» ніжно впливає на кишечник дитини, сприяє формуванню м'якого випорожнення, більш високій засвоюваності пальмітату і кальцію, не провокує закрепи.

Стр 6. Завод.png 

Дослідження останніх років показали, що наявність в адаптованій суміші натурального молочного жиру в певній мірі наближає такі суміші за складом і функціональними властивостями до грудного молока. Зокрема, мембрана жирових глобул молока є багатим джерелом функціональних білків (бутирофілін, адипофілін, ксантиноксидаза та ін.) і складних функціональних ліпідів, таких як фосфоліпіди і холестерин, що грають важливу роль в розвитку головного мозку і органів зору, а також імунної системи дитини9. Показано, що виключно важливі для оптимального росту і розвитку дитини функціональні ліпіди і білки, що входять до складу мембрани молочного жиру, зберігаються в результаті переробки козячого молока і наявні у всіх готових сумішах «НЕННІ»10.

Як джерело поліненасичених жирних кислот (омега-3 і ω омега-6) в суміші «НЕННІ» додають комплекс високоякісних рослинних олій і риб'ячий жир. Ці компоненти в суміші «НЕННІ» сприяють правильному розвитку головного мозку і зору, позитивно впливають на психомоторний розвиток та імунну систему, попереджають і/або знижують активність запальних процесів в кишечнику дитини.

ВУГЛЕВОДИ: Вуглеводний компонент в суміші «НЕННІ» представлено молочним цукром - лактозою, яка забезпечує енергією швидко зростаючий організм дитини і покращує засвоєння кальцію. У суміші «НЕННІ 1, 2 з пребіотиками» додано комплекс рослинних пребіотиків «Orafti®Synergy1», який здійснює виражений позитивний ефект на роботу кишечника дитини, який можна порівняти з дією грудного молока11

ВІТАМІНИ, МІНЕРАЛИ: Всі вітаміни, мінерали та ряд біологічно активних речовин (в т. ч. холін, L-карнітин, таурин, нуклеотиди) наявні в суміші «НЕННІ» відповідно до вікових потреб дитини.

5Проссер К. Склад дитячих формул на основі козячого молока, результати клінічної ефективності та безпеки їх застосування у дітей // Рос. вісн. перинатол. і педіатр. – 2013. – No 5. – С. 15–22.

6N.A. Huitema. How Genetic and Nutritional Factors affect New Zealand Goat Milk Composition? Thesis. The University of Waikato.– 2012. ( http://hdl.handle. net/10289/6525)

7Haenlein G.F.H.: Goat milk in human nutrition. Small Rumin Res. – 2004. – No 51. – P. 155–163.

8Posati L.P et al.: Composition of Foods, Dairy and Egg Products, Agriculture Handbook No 8-1. USDA- ARS, Consumer and Food Economics Institute Publishers,Washington, DC., – 1976. – P. 77–109. 

9 Скидан І.Н. та ін. Жирові глобули як детермінанти харчової та біологічної цінності козячого молока // Питання харчування. – 2015. – No 84 (2). – С. 81–95

10 Hodgkinson AJ et al. Goat milk fat globules: Membrane structure and associated proteins and lipids. Науково-дослідницька робота була виконана на замовлення Міністерства науки та інновацій (Нова Зеландія), грант No C10X0705, 2014

11 Казначеєв К.С та ін. Вплив молочної суміші з пребіотиками на основі новозеландського козячого молока на формування здорового травлення у дітей першого року життя // Лікуючий лікар. – 2015. – No 9. – С. 37–41. . 


I. ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ ДИТЯЧИХ АДАПТОВАНИХ СУМІШЕЙ НА ОСНОВІ НОВОЗЕЛАНДСЬКОГО КОЗЯЧОГО МОЛОКА

Ріст та розвиток дітей

У 2005 році були опубліковані результати масштабного дослідження, присвяченого вивченню переносимості та ефективності сумішей на основі новозеландського козячого молока12. В ході рандомізованого подвійного сліпого контрольованого дослідження зростання і розвитку новонароджених не виявлено статистично достовірних відмінностей між групами дітей, які отримували стандартну суміш на коров'ячому молоці і суміш на основі новозеландського козячого молока, яка на той момент була мало відома фахівцям, які займаються питаннями дитячого харчування. У британському журналі British Journal of Nutrition був опублікований комплексний аналіз адекватності, якості та ефективності нутрітивного забезпечення новонароджених, які отримували адаптовані суміші на основі коров'ячого і новозеландського козячого молока13. Показано, що суміш на основі козячого молока (аналог суміші «НЕННІ»)забезпечує адекватне зростання і розвиток дитини і відповідає всім сучасним вимогам, що пред'явлені до замінників грудного молока (мал. 1)

Стр. 7 Рис 1.png

Зліва направо:

Z-скор окр. голови

Вік (місяць)

Малюнок 1. Z-скор дітей в умовах прийому сумішей, що вивчаються (n=301) (а) Z-скор маса тіла; (b) довжина тіла; (с) окружність голови; (d) маса тіла до довжини тіла. Діти, що отримували суміші на основі коров’ячого молока з відношенням білків молочної сироватки\казеїну 60:40 (червоний), козячого молока з відношенням білків молочної сироватки\казеїну 20:80 (зелений) та діти на грудному вигодовуванні (блакитний). Дані Z-скора базуються на довідниках даних ВООЗ.

12 Grant C et al. Randomized, double-blind comparison of growth in infants receiving goat milk formula versus cow milk infant formula. J Paediatr Child Health. – 2005. – No 41. – P. 564–68.

13 Zhou S.J et al. Nutritional adequacy of goat milk infant formulas for term infants: a double-blind randomised controlled trial. British Journal of Nutrition. – 2014. – No 111. – P. 1641–651. 

Амінокислотний профіль

На підтримку цього висновку свідчать також результати вивчення адекватності вмісту білка в сумішах, які оцінюються за допомогою визначення вмісту в крові дітей альбуміну, амінокислот і сечовини13. На малюнку 2 представлені концентрації амінокислот в плазмі дітей, які отримували суміші на основі новозеландського козячого, коров'ячого молока або грудне молоко. Як видно з результатів дослідження на малюнку, рівень амінокислот в крові дітей, які отримували суміш на основі козячого молока (аналог сумішей «НЕННІ»), статистично достовірно не відрізняється від рівня у групи дітей, що знаходилися на грудному вигодовуванні.

Стр. 8 Рис 2.png 

Концентрації амінокислот (ммоль/літр)

Гістидин

Ізолейцин

Лейцин

Лізин

Метіонін

Фенілаланін

Треонін

Триптофан

Тирозин

Валін


Малюнок 2. Концентрації амінокислот в плазмі дітей (n=301), що отримували суміші на основі новозеландського козячого молока з відношенням білків молочної сироватки\казеїну20:80 (зелений), коров’ячого молока з відношенням білків молочної сироватки\казеїну 60:40 (червоний) чи грудне молоко (блакитний). Годування дітей сумішами здійснювалося з 2-го тижня та як мінімум до 4-х місяців життя. *Середнє значення достовірно відрізняється від групи, що отримувала суміші на основі коров’ячого молока (P<0.05). *Середнє значення достовірно відрізняється від групи, що отримувала грудне молоко (P<0.05).

Стр 8, Исследователь.png

Стр. 9, таб 1.png

Зверху внизу, зліва направо:

Жирні кислоти (ЖК)

Насичені ЖК

Мононенасичені ЖК

Поліненасичені ЖК

Суміші на коров'ячому молоці

Суміші на козячому молоці 

Грудне молоко

Таблиця 1. Профіль жирних кислот (моль / 100 моль від усіх жирних кислот) в суміші на основі коров’ячого молока, новозеландського козячого молока та грудного  молока 


Профіль жирних кислот

Аналіз профілю жирних кислот і місця положення жирної кислоти в молекулі гліцерину служить зручним інструментом, що дозволяє судити про потенціал нутрітивної цінності жирового компонента продукту для новонароджених. В одному лабораторному дослідженні вивчалася можливість забезпечення дитини необхідним кількісним і якісним набором жирних кислот в результаті застосування сумішей на основі коров'ячого і новозеландського козячого молока (табл. 1)14.

Таким чином, новозеландське козяче молоко можна розглядати як альтернативне джерело жиру для оптимізації сумішей, призначених для вигодовування дітей першого року життя.

В ході порівняльного рандомізованого клінічного дослідження молочних сумішей було встановлено, що мікробний пейзаж кишечника у дітей, які отримували суміш на основі новозеландського козячого молока, був ближче за складом окремих представників нормофлори (біфідобактерій) до групи дітей на грудному вигодовуванні (мал. 3)15.

14 Prosser C.G et al. Composition and distribution of fatty acids in triglycerides from goat infant formulas with milk fat. J. Dairy Sci. – 2010. – No 93. – P. 2857–862. 

15 Tannock G.W et al. Comparison of the compositions of the stool microbiotas of infants fed goat milk formula, cow milk-based formula, or breast milk. Appl Environ Microbiol. – 2013. – No 79(9). – P. 3040-48.

Стр. 10 Семья.png

Стр 10. рис 3.png

Зліва направо, зверху вниз:

Малюнок 3. Кишечна мікрофлора немовлят (n=90), що отримували грудне молоко (блакитний), суміш на основі новозеландського козячого молока з відношенням білків молочної сироватки\казеїну 20:80 (зелений) та коров’ячого молока з відношенням білків  молочної сироватки\казеїну 60:40 (червоний). На осі ординат — процент біфідобактерій ід загальної кількості ампліфікацій специфічного фрагмента рРНК.

% біфідобактерій від загальної кількості 16S rRNA

Грудне молоко

Суміш на козячому молоці

Суміш на коров'ячому молоці


У 2011 році були опубліковані дані проспективного когортного дослідження з оцінкою переносимості та профілактичної ефективності дитячих адаптованих сумішей (в т. ч. стандартної суміші на коров'ячому молоці і суміші на новозеландському козячому молоці), які часто використовуються в Південній Кореї16. У корейському дослідженні за участю близько 1000 дітей першого і другого півріч життя, що знаходяться на грудному, змішаному або штучному вигодовуванні, простежено можливість формування ранніх адаптаційних механізмів і профілактики функціональних порушень шлунково-кишкового тракту (мал. 4 і 5).

Стр. 11, рис 4 и 5.png

Зліва направо, згори вниз

Пропорція новонароджених

Грудне молоко

Суміш на козячому молоці

Суміш на коров'ячому молоці

Малюнок 4. Частота випорожнення у немовлят (n=976), що отримували грудне молоко (блакитний), суміш на основі новозеландського козячого (зелений) та коров'ячого (червоний).  На осі ординат — пропорція новонароджених. 

Грудне молоко

Суміш на козячому молоці

Суміш на коров'ячому молоці

Рідке

Пастоподібне 

Оформлене

Тверде

Малюнок 5. Консистенція випорожнення у немовлят (n=976), що отримували грудне молоко (блакитний), суміш на основі новозеландського козячого (зелений) та коров'ячого (червоний).  На осі ординат — пропорція новонароджених. 



Висновки

Переконливо продемонстровано, що частота і консистенція випорожнення у дітей, яких годували сумішшю на основі новозеландського козячого молока, аналогічні показникам у дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні.

ДИТЯЧІ АДАПТОВАНІ СУМІШІ НА ОСНОВІ НОВОЗЕЛАНДСЬКОГО КОЗЯЧОГО МОЛОКА (АНАЛОГ СУМІШЕЙ "НЕННІ") Є НАЙБІЛЬШ КЛІНІЧНО ВИВЧЕНИМИ СЕРЕД ВСІХ СУМІШЕЙ НА КОЗЯЧОМУ МОЛОЦІ В СВІТІ